Astãzi este 8 martie, ziua mult aşteptatã de mame, soţii, iubite, fiice – este ziua în care noi, dragele reprezentante ale sexului feminin – ne bucurãm de atenţia celor din jur, suntem rãsfãţate şi alintate – aşa cum ne-ar plãcea sã fim mai tot timpul anului.

Curg mesajele de felicitare pe telefon şi pe facebook, primim bucheţele de flori şi bombonele şi cadouri – mult aşteptatele cadouri – ce mai, e bucurie mare pentru noi. Parca ne-am recãpãtat locul mult dorit în societate, suntem bãgate în seamã.

Însa în toatã aceastã nebunie: florãriile asaltate de cumpãrãtori, aglomeraţia din magazine unde produsele cele mai cãutate sunt cutiile cu bomboane, seturile de produse cosmetice sau bijuteriile, consider cã am uitat adevãrata semnificaţie a acestei zile.

Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție.

Am incercat sã explic acest aspect copiilor mei şi nu mi-a fost uşor – cum adicã lupta femeilor pentru drepturi? Ce fel de drepturi? Avem norocul de a trãi într-o societate în care femeilor le sunt recunoscute drepturile – spre deosebire de alte ţãri. Iar primul exemplu în acest sens ar fi ţãrile arabe unde identifici tot felul de aberaţii care te fac sa te minunezi – aici invoc o situaţie destul de recentã: în septembrie 2017 în Arabia Sauditã femeilor le-a fost recunoscut dreptul de a deţine premise de conducere auto! Iniţial am considerat cã este o glumã, şi abia dupã ce am recitit articolul am conştientizat absurditatea situaţiei. Dacã ne raportãm la acest caz, parca stãm mai bine noi, femeile din România.

Iatã şi nişte explicaţii din tabãra adversã: “Clericii musulmani au oferit o serie de argumente în acest sens, afirmând, printre altele, că este inadecvat pentru o femeie să conducă o maşină, că bărbaţii nu vor şti ce atitudine să aibă faţă de şoferiţe şi că acordarea de permise de conducere auto femeilor ar încuraja promiscuitatea”.

Dar nici cu ţãrile din Uniunea Europeana nu mi-e ruşine – avem şi noi europenii exemple edificatoare: “In martie 2017 un europarlamentar polonez a stârnit furie în Parlamentul European printr-un discurs într-adevăr șocant. Acesta a declarat, de la tribuna Parlamentului, că <femeile trebuie să câștige mai puțin decât bărbații. Pentru că sunt mai slabe, mai mici, mai puțin inteligente și trebuie să câștige mai puțin! Asta e tot>, a declarat Janusz Korwin-Mikke de la tribuna Parlamentului.”

Acest discurs al unui reprezentant al Parlamentului European subliniazã o realitate în continuare durã – inegalitatea dintre femei şi bãrbati este destul de prezentã. Cu atât mai grave sunt aceste afirmaţii cu cât vin din partea unui reprezentant dintr-un for internaţional. Când te referi la Parlamentul European, îţi imaginezi un grup elitist, în care întâlneşti tot felul de intelectuali, oameni cu un anumit nivel de educaţie – pe scurt –“toatã floarea cea vestitã“ a Europei … Ei, dar se pare ca nu existã pãdure fãrã uscãturi…

Femeile din UE obțin salarii și pensii mai mici și sunt slab reprezentate în poziții politice și economice, precum și în funcții de conducere, deși Europa este unul dintre liderii mondiali în privinţa egalităţii de gen și drepturile femeilor. Existã tot felul de rapoarte şi studii care atestã faptul cã nu ne putem încã lăuda cã trãim în perioada în care femeile sunt egale cu bãrbaţii. Parlamentul European remarcă faptul că inegalitățile dintre femei și bărbați persistă cu ”încăpățânare” în spaţiul comunitar.

Lupta femeilor pentru drepturi nu s-a încheiat, dar dacã şi în ţãrile arabe, li s-a acordat femeilor dreptul de a conduce autovehicule (chiar şi acum când înşir aceste rânduri, mintea mea refuzã sã digere o asemenea informaţie) – eu sunt de pãrere cã totuşi înregistrãm progrese. E adevãrat, nu în ritmul pe care ni-l dorim, dar important este trendul ascendent.

La mulţi ani doamnelor! La mulţi ani mamelor! Sã aveţi o zi încãrcatã cu flori minunate şi cadouri încântãtoare!